Segells de qualitat i marques del territori

El paisatge dels vuit municipis que integren el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter (PNMMBT) es caracteritza pel Montgrí, per la plana agrícola que dibuixa el riu Ter i pel mar. Aquests dos darrers elements, la plana agrícola i el mar, són l’origen d’una àmplia diversitat de productes agroalimentaris que, al seu torn, són la font d’una gastronomia d’alta qualitat. Així doncs, la plana agrícola del Baix Ter està marcada pel conreu de l’arròs, bona part del qual es cultiva dins del PNMMBT. El conreu de l’arròs es va iniciar al segle XV i ha perdurat fins a dia d’avui, amb varietats autòctones com la bahia o la bomba així com de noves com la carnaroli o la nembo.

Un altre dels cultius que configura el paisatge de la plana del Baix Ter és el de la poma, també conreat en aquest territori des de segles passats. La poma disposa del distintiu IGP Poma de Girona i les varietats que es produeixen en el territori són la Golden, la Reed Delicious, la Royal Gala, La Granny Smith, la Pink Lady i també s’han mantingut varietats locals. La poma és la gran protagonista, però també s’hi conreen altres fruiters com les nectarines, els préssecs, les peres etc.

Com a territori empordanès i mediterrani, uns altres dels cultius que dominen el paisatge són els del vi i de l’oli. Tant vinyes com oliveres es concentren principalment a l’entorn del parc. En el territori s’elaboren vins blancs, negres i rosats així com Garnatxa de l’Empordà. Pel que fa a l’oli d’oliva és de les varietats argudell, corivell, verda i arbequina.

Per últim, en la façana litoral dels municipis del PNMMBT hi ha una llarga tradició pesquera, estructurada a l’entorn de les confraries de l’Escala i de l’Estartit. El mar és proveïdor d’una gran varietat de peixos i màrsics com el calamar, l’orada, el llobarro entre d’altres, però destaca per sobre de tots l’anxova. A l’Escala la industria artesanal de la salaó de l’Anxova té una tradició històrica, amb un mètode de salaó propi que li ha donat reconeixement internacional.

En el territori dels vuit municipis del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, existeixen un conjunt de segells i marques que, amb diferents criteris, garanteixen la qualitat i origen dels productes. Alguns d’aquests segells i marques són d’àmbit local i ens permeten identificar productes amb origen exclusiu dels vuit municipis del parc. Hi ha d’altres segells d’abast territorial més ampli -però mantenint-se en l’àmbit de proximitat- en que alguns dels productes del territori hi estan adscrits. Per altra banda, també hi ha un producte – l’Anxova de l’Escala- que, sense un segell determinat, es comercialitza en base a una denominació comuna.
Per últim, també existeix en el territori una marca d’origen internacional que convé mencionar.

Segells i marques d’àmbit local (àmbit del Parc):

  • Segell Arròs de Pals

Segells i marques d’àmbit supra-local (comarcal i/o provincial):

  • Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona
  • Denominació d’Origen Empordà (vi)
  • Denominació d’Origen Protegida Oli d’Empordà
  • Producte de l’Empordà
  • Segell Venta de Proximitat
  • Girona Excel·lent
  • Es Farina de Girona

Productes de comercialització comuna sense marca o segell:

  • Anxoves de l’Escala

Marca internacional:

  • Certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible
  • Città Slow