ARRÒS DE PALS

Producte local

El conreu més destacat del Parc Natural

L’arròs és el conreu més destacat del Parc Natural, tant per l’extensió que ocupa com pel prestigi gastronòmic que ha assolit. A més a més, els arrossars tenen una funció important per a la fauna ja que els camps inundats (de novembre a febrer) són un hàbitat idoni per a ocells, insectes i una flora singular. A Pals, el conreu de l’arròs es va iniciar al segle xv, en un molí del 1452 que encara avui es conserva i que és propietat d’una de les famílies que comercialitzen aquest producte.

L’arròs de Pals destaca per la seva textura i qualitat, que es deuen, en part, a la climatologia de la zona. En ser menys càlida que en altres zones arrosseres, l’arròs ha d’estar més temps en contacte amb la terra i això fa que sigui més consistent. Sota la marca Arròs de Pals hi ha varietats autòctones com la bahia o la bomba i noves com la carnaroli o la nembo. Aquest producte ocupa un lloc destacat a les cuines de les cases i en gran part dels restaurants, sent l’arròs a la cassola un dels plats més típics.

A Pals s’inicia la “Ruta de l’Arròs”, una activitat a bord d’un trenet que permet conèixer el món del cultiu de l’arròs, des de la sembra fins a la collita. El trajecte passa pels camps d’arròs i fa una parada al Molí de Pals, on s’explica la història d’aquest edifici. Altres explotacions d’arròs també ofereixen visites guiades.